​Appdate: Appie, Disney en PriceSwarm

Met de groei van m-commerce schieten ook apps als paddenstoelen uit de grond. Retailers houden het vaak niet bij één mobiele applicatie, terwijl niet-retailers toepassingen introduceren die niet zouden misstaan bij grote winkelketens. RetailWatching geeft wekelijks een overzicht van drie apps die meer dan de moeite waard zijn. Deze week apps van Albert Heijn, Disney en PriceSwarm.

Appie
Het duurt even, maar dan heb je ook wat. Anderhalf jaar na de eerste aankondiging heeft Albert Heijn een app gelanceerd voor tablets: Appie voor tablets. Shoppers vinden volgens de keten hierin ‘de belangrijkste functionaliteiten om (online) boodschappen te doen’. Concreet betekent dat onder meer aanbiedingen, hun orderhistorie en natuurlijk een bestelfunctie.


Gebruikers kunnen verder een boodschappenlijstje opstellen, die te synchroniseren is met hun smartphone. Overigens is de app alleen nog in de betaversie beschikbaar en ontbreekt de optie om recepten te zoeken, die wel in de smartphonevariant beschikbaar is. Wie weet volgt die nog in de officiële versie.

Virtueel 3D-kleurboek
Walt Disney veroverde de harten van kinderen en volwassenen met zijn tekenfilms die hun tijd ver vooruit waren. Dat gedachtegoed leeft voort in de innovatietak Disney Research. De techneuten steken bij hun meest recente hoogstandje de traditionele kleurboeken in een nieuw jasje. De toepassing laat zich nog het beste omschrijven als een virtueel 3D-kleurboek.

Disney heeft namelijk een augmented reality-app ontwikkeld, die afbeeldingen driedimensionaal weergeeft op een smartphone of tablet, terwijl gekleurd wordt. Het kleurproces wordt hiervoor vastgelegd met een camera van een tablet of smartphone. De in te kleuren figuur verschijnt realtime en in 3D op het scherm, zodat te zien is hoe die wordt ingekleurd. Dit is hoe het werkt:

De app bevindt zich nog in de onderzoeksfase, dus waarschijnlijk duurt het nog even voordat ‘ie te downloaden is. Het is in elk geval een app om naar uit te kijken omdat Disney een ‘ouderwets’ iets als kleuren in een hedendaagse vorm giet. Een handige toepassing voor hobbywinkels en boekhandels die de jeugd van 2015 weer aan het kleuren willen krijgen?

PriceSwarm
Waarom kunnen vergelijkingssites wel producten van verschillende retailers verzamelen en tonen en is zoiets nog niet beschikbaar voor supermarkten? Dat vroegen de ontwikkelaars van PriceSwarm zich ook af. Vandaar de app, die Amerikaanse consumenten helpt bij het samenstellen van hun boodschappenlijstje en hen wijst op de meest voordelige super voor die producten.

Gebruikers van de app scannen hiervoor hun boodschappenbon, waarna de app die opslaat. Het systeem wordt intelligenter naarmate consumenten hun vaker scannen. Hierdoor leert hij het boodschappengedrag van zijn gebruiker steeds beter kennen en kan hij gericht aanbiedingen zoeken.

PriceSwarm houdt rekening met het boodschappenbudget van de gebruiker en stelt goedkopere alternatieven voor wanneer de bodem van de portemonnee in zicht komt. En als de shopper zo ongeveer door zijn boodschappenvoorraad heen is, geeft de app een seintje.