'​Beperkte uitbreiding is HEMA's achilleshiel'

HEMA’s winstgevendheid wordt belemmerd doordat zijn buitenlandse aanwezigheid nog onvoldoende is uitgebouwd. Dat concludeert kredietbeoordelaar Standard & Poor (S&P) in een rapport over de winkelketen.

S&P verwacht dat HEMA kan profiteren van het geleidelijke economische herstel in ons land, aangezien de retailer hier een gevestigde naam is. Zeventig procent van de EBITDA wordt gerealiseerd in Nederland, aldus de beoordelaar. Dat is echter tegelijkertijd een groot nadeel. ‘De belangrijkste oorzaken die HEMA’s bedrijfsrisicoprofiel beperken liggen in het feit dat de retailer in gefragmenteerde en concurrerende markten opereert en de geografische spreiding nog gering is’, stelt de beoordelaar.

S&P past mede hierdoor zijn vooruitzicht voor HEMA aan van stabiel naar negatief. Als het management het tij niet weet te keren, kan de kredietwaardering opnieuw wijzigen, waarschuwt de beoordelaar. ‘De negatieve verwachtingen weerspiegelen onze zorgen dat operationele moeilijkheden en dalende winstgevendheid HEMA’s concurrentievermogen ondermijnen’, aldus de organisatie.

In het rapport wijst de kredietbeoordelaar op cijfers die HEMA onlangs bekendmaakte. De omzet van de winkelketen steeg in het tweede kwartaal met acht procent naar 267,3 miljoen euro. Het genormaliseerde EBITDA daalde echter in een jaar tijd van 20,7 naar 15,3 miljoen euro. Dat is volgens de retailer het gevolg van hogere operationele kosten en een lagere brutomarge. De internationale expansie blijft volgens HEMA een belangrijke prioriteit. De retailer is naast ons land actief in België, Luxemburg, Groot-Brittannië, Spanje en Frankrijk.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!