​HEMA denkt aan lokale hub voor bevoorrading

HEMA overweegt gebruik te maken van een uitgiftepunt aan de rand van een winkelgebied om zijn winkels te bevoorraden. Dat vertelt hoofd logistiek Ton Broeren in het oktobernummer van RetailTrends.

De bewuste lokale hub is onderdeel van pilots vanuit de Green Deal Zero Emission Stadslogistiek (Green Deal Zes). Doel van dit overheidsinitiatief is om alle binnensteden in 2025 emissievrij te bevoorraden. HEMA is één van de twee retailers die hieraan deelneemt. In Utrecht wordt in het kader van dit project een goederenuitgiftepunt aan de rand van het winkelgebied opgezet. “We zijn met partijen als de gemeente Utrecht in gesprek”, aldus Broeren.

Een distributiecentrum aan de rand van de stad kan vooralsnog niet overleven zonder subsidie, signaleert specialist in stadslogistiek Hans Quak bij TNO. “De uitdaging is om voldoende schaalgrootte te creëren zodat deze initiatieven rendabel worden.”

Quak wijst er daarnaast op dat het voor landelijke retailers met grote volumes als HEMA weinig voordeel biedt om gebruik te maken van overslag via een stadsdc. “Het betreffende concept moet voor ons wel toegevoegde waarde hebben”, zegt Broeren dan ook.

In het oktobernummer van RetailTrends gaan Hans Quak en Ton Broeren verder in op het belang van schonere stadsdistributie. Zo moeten landelijke retailers in dit opzicht meer verantwoordelijkheid nemen, aldus Quak. “Ze hebben natuurlijk geen zin om bij elke discussie in elke stad aan te schuiven, maar hebben wel lokale vestigingen en belang bij een betere leefbaarheid in de binnenstad.” Klik hier voor meer informatie over een jaarabonnement.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!