​Duizenden extra woningen door ombouw van winkels

De ombouw van winkels heeft de afgelopen 3,5 jaar bijna vijfduizend extra woningen opgeleverd. Het aantal extra woningen door de ombouw van kantoren ligt nog twee keer zo hoog. Dat blijkt uit een eerste onderzoek van het CBS over transformaties op de woningmarkt.

Sinds 2012 werden bijna veertigduizend nieuwe woningen aan de woningvoorraad toegevoegd door hergebruik van panden. In 3,5 jaar tijd werden 4796 extra woningen geteld als gevolg van het ombouwen van winkels en 9866 door de ombouw van kantoren. Ook scholen, boerderijen of panden met een industriële functie werden de afgelopen jaren tot woningen omgebouwd.

Bij de ombouw van gebruikte panden naar woningen ging het vaak om relatief weinig woningen per pand, ziet het statistiekbureau. Bij ruim veertig procent van de verbouwingen werden minder dan tien woningen per pand toegevoegd. Bij winkels betreft het meestal kleinschalige transformaties, aldus de onderzoekers.

De meeste transformaties vonden plaats in Noord- (twintig procent) en Zuid-Holland (negentien procent). In Amsterdam, Den Haag en Groningen werden gebouwen het vaakst tot woning omgevormd.

Reacties

Laatste nieuws

RetailTrends