​Afschaffen jeugdloon geen optie voor supers

Supermarkten krijgen een extra kostenpost van vele miljoenen als het minimumjeugdloon verdwijnt. Het afschaffen van het jeugdsalaris zoals de Bijenkorf doet, is volgens het CBL daardoor geen optie voor de branche.

In de supermarktbranche werken veel meer jongeren dan bij bijvoorbeeld de warenhuisketen. Als de supers het voorbeeld van de Bijenkorf volgen, zouden de loonkosten volgens hoofd P&O Jules van Well met twintig procent stijgen. De totale loonsom in de supermarktbranche bedraagt zo’n drie miljard euro, stelt hij. "Dat betekent dat de supermarkten te maken krijgen met een kostenpost van zeshonderd miljoen euro”, zegt hij in De Financiële Telegraaf.

De supermarktbranche zit al sinds 2012 zonder cao en de onderhandelingen zitten al geruime tijd vast. Heikel punt in de onderhandelingen zijn de toeslagen voor bijvoorbeeld zondagwerk. Bestuurder Michiel Wallaard van CNV Dienstenbond hoopt dat de regeling van de Bijenkorf de partijen weer om de tafel brengt. “Voor ons is de Bijenkorf-constructie zeker een optie”, stelt hij. “Maar ik geloof niet dat de werkgevers daarmee akkoord zullen gaan.”

Reacties

Laatste nieuws

RetailTrends