​Amazon opent boekhandel op basis van data

Amazon opent dinsdag zijn eerste fysieke boekenwinkel op een universiteit in Seattle. De winkel draagt de naam Amazon Books en heeft tussen de vijf- en zesduizend titels op voorraad.

Amazon Books heeft veel weg van gewone boekenwinkels, meldt The Seattle Times. De lokale voorraad wordt echter bepaald door data afkomstig van online shoppers. In de winkel liggen de meest verkochte boeken, evenals de exemplaren die online het beste gewaardeerd worden. Klanten vinden er verder categorieën als de ‘meest gewenste kookboeken’ en ‘awardwinnaars, 4,5 ster of meer, leeftijd 6-12.’

De Amerikaanse etailer hoopt met de inzet van deze data een concurrentievoordeel te hebben ten opzichte van reguliere boekhandels. Die winkels kampen veelvuldig met onverkochte boeken, die teruggestuurd worden naar de uitgever.

Alle boeken in de winkel van ruim vijfhonderd vierkante meter worden met de kaft naar voren gepresenteerd, in plaats van met de rug. Hoeveel van deze boekenwinkels Amazon wil openen, zegt vice president Jennifer Cast van Amazon Books niet. “We richten ons volledig op deze boekenwinkel, maar we hopen niet dat het hierbij blijft.”

Reacties

Laatste nieuws

RetailTrends