​Dit past allemaal in een verkoopautomaat

Verkoopautomaten zijn nu meestal nog vrij domme machines, vindt Mark Raben. “Je werpt contant geld in de gleuf, kiest het gewenste product en binnen luttele seconden ligt het klaar in de uitwerpbak”, aldus de head of customer innovations bij SAP Nederland eerder dit jaar. Hij verwacht dat de 'experience' van vendingmachines drastisch op de schop gaat. Dit zijn alvast twaalf voorbeelden die zijn woorden onderstrepen.

Showroom of pick-up point?
Een vending machine van vijf verdiepingen hoog: in Nashville haal je tweedehands auto’s uit de automaat. Autobedrijf Carvana heeft er een vendingmachine geopend die daadwerkelijk met munten te bedienen is. Wanneer de klant een grote gepersonaliseerde munt in een machine gooit haalt een robotarm de auto op die hij online al heeft aangeschaft. Dat ziet er zo uit:


De snackbar van Deen
Een van de bekendste vendingmachinegebruikers van ons land is Febo. De eerste automatiek werd al in 1960 geopend en inmiddels zijn er 66 in ons land te vinden. Supermarktketen Deen ziet wel brood in dat concept en opende onlangs zijn eerste snackmuren, waarmee op scholieren wordt gemikt. Het Voedingscentrum is er niet zo blij mee.

Anti-snack
Gelukkig voor de scholieren heeft Deen niet gekozen voor de automaat van ontwikkelaar Smart Vendor Solutions. Die gebruikt namelijk gezichtsherkenning om klanten een gepersonaliseerd menu voor te schotelen. Dat betekent ook dat het apparaat producten kan achterhouden. “Op basis van leeftijd, maar eveneens op basis van medische voorschriften”, weet Raben. “Iemand met een notenallergie kan natuurlijk maar beter geen zakje pinda's bestellen en voor iemand van twaalf jaar is een pakje sigaretten geen goed idee.”

Complete supermarkt
Deen had er ook voor kunnen kiezen zijn gehele supermarkt in te ruilen voor een vendingmachine. Het Britse dorp Clifton beschikt sinds vorig jaar namelijk al over een zogenoemde giant vending machine. Die verkoopautomaat moet de lokale supermarkt vervangen, die uit het dorp was vertrokken. Inwoners van Clifton kunnen er onder meer terecht voor melk, brood, eieren, dierenvoeding, toiletartikelen en wasmiddel. Afrekenen kan met contant geld of een creditcard. Wanneer bepaalde producten uitverkocht dreigen te raken, stuurt de machine automatisch een mail naar de eigenaar.

Babymelkpoeder
Nutricia weet nog altijd onvoldoende babymelkpoeder te produceren om de doorverkoop naar China te compenseren. In plaats van de productie op te schroeven testte de fabrikant op Hoog Catharijne een automaat waar consumenten na registratie babymelkpoeder konden aanschaffen. “Melkproducten zijn vaak uitverkocht. Met deze machine kunnen moeders in ieder geval genoeg poeder per week afhalen”, aldus projectmanager Bram Wijdeveld.

Cosmetica
Dat de ene vendingmachine niet de andere is, bewijst Benefit. Het cosmeticamerk beschikt over opvallende, roze verkoopautomaten op vliegvelden over de hele wereld. Daar valt zijn assortiment beter op dan in die talloze taxfreewinkels.

Wilt u daar een selfie bij?
Vendingmachines met flesjes fris, waar staan ze niet. Ook fotohokjes zijn van alle tijden. De Japanse bierbrouwer en frisdrankverkoper Kirin heeft die twee in samenwerking met Intel en de populaire chatapplicatie Line met elkaar gemixt: consumenten die een drankje aanschaffen mogen gratis een foto maken.

Short Édition
In de categorie 'opmerkelijke vendingmachines': deze korte verhalen van de Franse uitgever Short Édition. Om de tijd te doden kun je kiezen uit verhalen van één, drie of vijf minuten.

3D-printing
Het grote nadeel van vendingmachines is dat ze constant bijgevuld moeten worden. Toch? Niet als het aan 3Doodler ligt. De startup achter de 3D-printingpen ziet ook toekomst in een verkoopautomaat die 3D-print. Consumenten moeten daarvoor een 3D-ontwerp uploaden, waarna het apparaat aan de slag gaat.

Tablets
Bibliotheken in Philadelphia zijn met behulp van vendingmachines uitgerust met tablets. Drexel University heeft in samenwerking met Free Library de vestigingen voorzien van een apparaat met een dozijn gratis iPads. Studenten of leden van de bieb hoeven alleen maar hun pasje te scannen, waarna ze een opgeladen iPad tot hun beschikking krijgen.

Tweets
Dat vendingmachines zich uitstekend lenen voor marketingstunts laat Walkers zien. Het chipmerk (in ons land actief als Lay’s) introduceerde een nieuw type vendingmachine. Eentje met ambassadeur en voetbalicoon Gary Lineker erin, die tweetende voorbijgangers beloont met chips.

Piano
Ook mineraalwaterverkoper Borjomi had een viral video dankzij een vendingmachine. De variant van de Georgische fabrikant deelde op een muziekfestival in het Oekraïense Lviv waterflesjes uit aan voorbijgangers die zich waagden aan het spelen van de aangesloten piano.