​'Winkelhuren op toplocaties onder druk'

De winkelhuren gaan bij de helft van de acht duurste straten in ons land dalen. Dat voorspelt vastgoedeigenaar Cushman & Wakefield in zijn rapport Main Streets Across the World, waarin het prijsniveau in meer dan vijfhonderd winkelstraten wordt vergeleken.

De huren in de Lijnbaan (Rotterdam), Spuistraat (Den Haag), Demer (Eindhoven) en Ketelstraat (Arnhem) zijn eind 2016 lager dan nu, voorziet de vastgoedpartij. In de Lijnbaan, Spuistraat en Ketelstraat daalden de huren dit jaar al ten opzichte van vorig jaar, met respectievelijk min 8,3, min 7,1 en min 18,2 procent.

Alleen in de Lange Elisabethstraat in Utrecht, Grote Straat in Maastricht en de Amsterdamse P.C. Hoofdstraat en de Kalverstraat blijft de winkelhuur naar verwachting stabiel. Zo is de Kalverstraat ook dit jaar de duurste winkelstraat. Met een huurprijs van zo’n 2900 euro per vierkante meter per jaar ligt het prijsniveau aanzienlijk hoger dan de andere dure winkelstraten. Na de Kalverstraat betalen retailers bijvoorbeeld met 2050 euro per vierkante meter de meeste huur in de P.C. Hoofdstraat.

De vastgoedmarkt heeft te lijden onder de faillissementen in retail en relatief kleine vraag naar winkelpanden vanuit Nederlandse retailers, aldus de vastgoedpartij. Internationale retailers houden daarentegen interesse voor vijftien tot twintig steden. “Voor veel andere locaties in Nederland zal er verdere neerwaartse druk op de huurprijzen ontstaan waardoor deze locaties juist weer aantrekkelijker worden voor retailers en ondernemers”, aldus consultant Michiel Boonen van Cushman & Wakefield.

Op Europees niveau blijft de Avenue des Champs Élysées in Parijs de duurste winkelstraat, met een gemiddelde huurprijs van 13.255 euro per vierkante meter per jaar. De winkelstraat wordt gevolgd door New Bond Street in Londen, waar de gemiddelde huurprijs 12.762 per vierkante meter per jaar bedraagt. Wereldwijd gezien staan deze winkelstraten op respectievelijk de derde en de vierde plek, achter Causeway Bay in Hongkong (23.178 euro per vierkante meter per jaar) en Upper Fifth Avenue in New York (33.812 euro per vierkante meter per jaar).

Reacties

Laatste nieuws

RetailTrends