​Detailhandel slaat alarm over veiligheid

Retailers en consumenten komen in gevaar nu het kabinet subsidies voor veilige winkelstraten wil schrappen. “Er wordt een onverantwoord risico genomen waarbij de veiligheid van winkeliers en winkelend publiek op het spel wordt gezet,” aldus secretaris winkelcriminaliteit Bert van Steeg van Detailhandel Nederland.

Het ministerie van Veiligheid en Justitie wil onder meer de subsidie voor het Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO) stoppen. Winkeliers maken in het kader van dit keurmerk afspraken met de gemeente en lokale politie om bijvoorbeeld overlast en criminaliteit aan te pakken. Als hier een einde aan komt, is de retailer volledig verantwoordelijk voor de veiligheid in en om de winkel, voorziet Van Steeg. “En dat terwijl we weten dat we moeten samenwerken om veiligheid te waarborgen.

De brancheorganisatie pleit voor een continuering van de KVO-subsidie en wil met de minister in gesprek over verdere invulling voor de toekomst. Van Steeg wijst erop dat de veiligheid in de winkelstraten door onder meer de subsidies is verbeterd. “Nu worden ze zonder visie op de toekomst weggestreept. Je hebt geen glazen bol nodig om je te realiseren welke gevolgen dat heeft voor de veiligheid in en om de winkel.”

Reacties