​Albert Heijn wil distributie naar winkels versnellen

Ahold neemt deel aan een project voor intelligente transportsystemen. Het retailconcern gaat met meerdere regio’s werken aan een tool om de supermarktlogistiek te verbeteren door vrachtverkeer slim te laten rijden. Dat heeft het ministerie van Infrastructuur en Milieu bekendgemaakt, dat samen met twaalf regio’s zeventig miljoen euro in het project steekt.

Ahold gaat samenwerken met de regio’s Groningen-Assen, Arnhem-Nijmegen, Midden-Nederland en Metropoolregio Amsterdam. Een IT-systeem moet de supermarktlogistiek verbeteren door vrachtverkeer efficiënter en ongestoord te laten rijden. Daarmee moeten uiteindelijk tweehonderd vrachtautoritten per dag structureel vermeden worden.

Het project is een doorontwikkeling van de Transport Control Tower. Dat is volgens een woordvoerder van het retailconcern een neutraal platform gebouwd door softwareontwikkelaar Simacan, waarin de vrachtautodata van de verschillende vervoerders voor alle betrokkenen op een eenduidige wijze beschikbaar zijn.

De logistieke begeleiding van Albert Heijn is met deze oplossing gedigitaliseerd met realtime informatie vanuit de vrachtauto’s, legt hij uit. Daarbij begeleiden medewerkers van zijn Transport Control Tower de bevoorrading van de supermarkten zowel vooraf als onderweg. “Zodat deze zo efficiënt mogelijk en met de minste vertraging en lokale overlast verloopt”, aldus de woordvoerder.

Reacties