​FNV stapt uit cao-overleg met supers

De onderhandelingen voor een nieuwe supermarkt-cao gaan verder zonder FNV. “Wij tekenen niet voor afschaffing van de toeslagen met slechts een kleine compensatie in het loon”, vat bestuurder Frans de Beer de crux samen.

De supermarktbranche zet de onderhandelingen voort met CNV. "Het is de bedoeling om er nog voor de Kerst uit te komen", aldus directeur Patricia Hoogstraaten van het Vakcentrum in De Financiële Telegraaf.

De supermarktbranche zit al sinds april 2013 zonder cao. Het proces voor een nieuwe cao verloopt moeizaam en werd al eens afgebroken. Supermarkten willen af van de loontoeslagen voor werken in de avonduren en de zaterdag. Op termijn moet ook de zondagstoeslag verdwijnen. De toeslagen zouden niet langer passen in een 24-uurs economie en een tijd waarin klanten behoefte hebben aan ruimere openingstijden. FNV is naar eigen zeggen bereid de toeslagen ter discussie te stellen, zolang daar een structurele financiële compensatie tegenover staat. Ook CNV geeft aan dat de toeslagen 'niet heilig' zijn. "Maar dan moet er ook iets gebeuren aan het jeugdloon", zegt bestuurder Michiel Wallaard.

FNV pleit op zijn beurt voor een totale vernieuwingsagenda voor de branche, waarin ook wordt gekeken naar het jeugdloon en de positie van hulpkrachten. “Voor nu is het belangrijk om een cao af te spreken met daarin een reële loonsverhoging en toeslagen op onaangename uren voor alle werknemers in de supermarkten”, aldus De Beer. Die cao moet dan gelden tot 1 april 2017.

Reacties

Laatste nieuws
Lees hier 15 toekomstverkenningen in retail

In een compleet vernieuwd jubileummagazine van RetailTrends vind je maar liefst vijftien toekomstverkenningen in de retail. Hoe ziet de supermarkt eruit in 2050? Hoe ver zijn we op het gebied van duurzaamheid en innovatie? Kennen we de consument van de toekomst eigenlijk? Lees het in RetailTrends.


RetailTrends