​IKEA-personeel kampt met angstcultuur

Nederlandse werknemers van IKEA ervaren een hoge werkdruk en een angstcultuur. De medewerkers hebben een brief aan IKEA-oprichter Ingvar Kamprad gestuurd waarin ze dat aankaarten.

'We zijn bezorgd over de koers die IKEA vaart. Het doet pijn om te zien dat IKEA lijkt te zijn afgedwaald van de normen en waarden die onze grondlegger zo nastreeft', aldus de medewerkers. Ze roepen Kamprad op om terug te keren naar de basis van de meubelketen. Ze willen dat de organisatie weer een bedrijf wordt waar de mens centraal staat en niet het rendementsdenken, stelt bestuurder Pieter Beuzenberg van FNV Handel. “Waar ze met plezier werken en waar ze zonder angst worden geaccepteerd en gerespecteerd om wie zij zijn. Want tot op heden regeert de angst en zijn de mensen bang voor represailles.”

Die angst komt volgens Beuzenberg voort uit het beoordelingssysteem dat de retailer gebruikt voor zijn werknemers. “Medewerkers worden op ieder moment van de dag beoordeeld. In elke hoek staat wel een manager die iedereen in de gaten houdt. Dat werkt verlammend.”

De Zweedse meubelketen laat in een reactie weten contact te leggen met de vakbond. IKEA beschikt in ons land over dertien vestigingen waar vijfduizend mensen werken.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!