Syntrus Achmea heeft een spoedprocedure aangevraagd om de uitbreiding van winkelcentrum Leidsenhage te stoppen. “Door de grote gevolgen voor andere winkelgebieden willen we met dit beroep maximaal inzetten op het tegenhouden van de ontwikkeling”, zegt een woordvoerder van de vastgoedbelegger in het Algemeen Dagblad.

Unibail-Rodamco kwam zo’n vijf jaar geleden voor het eerst met plannen om het Leidschendamse winkelcentrum uit te bouwen en te vernieuwen, met onder meer extra winkels en horecazaken. De projectontwikkelaar steekt tweehonderd miljoen in de metamorfose.

Syntrus wil volgens de woordvoerder voorkomen dat er 'onomkeerbare' stappen worden gezet. De vastgoedbeheerder wijst op onderzoek, waaruit blijkt dat 2,3 procent van de winkels in de regio moet sluiten als het winkelcentrum in 2017 is uitgebreid. Daarom moet er volgens de woordvoerder een breder plan worden gemaakt voor de hele regio, waarin ook de ontwikkeling van Leidsenhage in meegenomen kan worden. “De regie moet liggen bij de overheid, de provincie of het rijk.”

De Raad van State behandelt de spoedprocedure op 11 januari, om twee tot drie weken later met een uitspraak te komen. Recent staakte Leiden als laatste gemeente nog het verzet tegen de omvangrijke uitbreiding van het winkelcentrum in Leidschendam.

Unibail-Rodamco wil van Leidsenhage het grootste overdekte winkelcentrum van Nederland maken. Het moet honderdduizend vierkante meter gaan beslaan en twaalf tot veertien miljoen bezoekers per jaar trekken.