​Holland & Barrett wordt mogelijk verkocht

Private equityhuis Carlyle denkt na zes jaar aan een afscheid van de Britse winkelformule Holland & Barrett. Een verkoop moet ongeveer een miljard pond (1,35 miljard euro) opleveren, meldt The Telegraph op basis van bronnen.

Carlyle zou de winkelketen in de nabije toekomst willen verkopen en banken daarom binnenkort voor een pitch uitnodigen. Voor de zomer moet duidelijk zijn of Holland & Barrett al dan niet wordt verkocht.

Carlyle, dat in het huidige kwartaal juist de aankoop van Hunkemöller afrondt, zou ook nog langer van de winstgevende groei van Holland & Barrett kunnen profiteren. De retailer zag zowel zijn omzet als winst het afgelopen boekjaar met twaalf procent toenemen naar respectievelijk 573,5 en 146 miljoen pond.

De gezondheidswinkelketen groeit zowel in binnen- als buitenland en heeft inmiddels meer dan duizend vestigingen in elf landen. 180 daarvan staan in Nederland, waaronder filialen van De Tuinen. Die naam maakt in ons land langzaam plaats voor Holland & Barrett. Volgend jaar wil het concern over 250 vestigingen in Nederland beschikken.

Holland & Barrett richt zijn pijlen verder op Scandinavië, waar vorig jaar in Zweden de eerste winkel werd geopend. Ceo Peter Aldis ziet ruimte voor vijf- tot zeshonderd winkels in die regio en wil dat aantal onder meer via overnames bereiken.

Aldis stelt dat er momenteel geen sprake is van een verkoopproces, maar gelooft wel dat Carlyle al zijn opties aan het bekijken is. “Ze zullen het bedrijf op het meest geschikte moment verlaten.” De relatie met de eigenaar is volgens hem goed, al gaat het daarbij volgens de ceo vooral om het vergroten van de winst om de waarde van het concern te vergroten. “Ik ben niet van de private equity en zij zijn geen winkeliers", zegt hij. "Zij zullen absoluut alle opties bekijken om de opbrengst te maximaliseren.”

Reacties

Laatste nieuws

RetailTrends