​Meer winkeliers vragen bijstand aan

Het aantal bijstandsaanvragen van zelfstandig ondernemers in groot- en detailhandel is in het vorige kwartaal flink gestegen. Er werden vijftien procent meer aanvragen ingediend dan in het eerste halfjaar. Dat meldt het Instituut voor het Midden- en Kleinbedrijf (IMK).

Het IMK houdt het aantal ondernemers bij dat een beroep doet op bijstandverlening voor zelfstandigen in de vorm van krediet en uitkering bij gemeenten in Nederland. “De malaise in de winkelstraten is niet voorbehouden aan de grote winkelketens, maar geldt net zo goed voor de kleine detaillist en de groothandelaar”, concludeert algemeen directeur Han Dieperink. “Die sectoren hebben overduidelijk te maken met een structurele crisis, waar alleen de meest wendbare ondernemingen aan kunnen ontsnappen.”

In de meeste andere sectoren zet het economisch herstel volgens het IMK wel door en neemt het aantal bijstandsaanvragen af. Door de toename in groot- en detailhandel ging het aantal aanvragen echter in het vierde kwartaal voor het eerst in twee jaar omhoog.

Eerder deze week maakte Panteia nog bekend dat het midden- en kleinbedrijf in de Nederlandse detailhandel vorig jaar 1,8 procent meer heeft verkocht dan in 2014. Voor dit jaar wordt een groei van 2,4 procent verwacht. Dat is echter minder dan de groei van grootwinkelbedrijven, die op 2,2 en 2,8 procent uitkomen.

De bijstandsverlening voor zelfstandigen bestaat sinds 2004 en is bedoeld voor ondernemers die tijdelijk niet beschikken over voldoende middelen om in hun bestaan te voorzien. Daarnaast kunnen ze een beroep doen als ze behoefte hebben aan bedrijfskapitaal, maar daar geen financiering voor kunnen krijgen.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!