​Jumbo mag franchiseovereenkomsten verscheuren

Jumbo heeft een rechtszaak gewonnen van twee zelfstandige supermarktondernemers uit Noord-Brabant. De supermarktketen mag de franchiseovereenkomsten voor hun vier vestigingen opzeggen. Dat heeft de Rechtbank Oost-Brabant vorige week bepaald.

Het conflict liep volgens RTL Z al sinds eind 2011, toen Jumbo de C1000-supers overnam en startte met de ombouwoperatie. Ard en Luc van de Huijgevoort, die vier supers ten zuiden van Eindhoven exploiteren, vonden dat zij het eerste recht hebben op Jumbo-winkels in hun gebied. Ze wilden de omgebouwde filialen uitbaten en eisen schadevergoedingen voor gederfde omzet.

Jumbo beschuldigde de franchisers echter van gesjoemel met statiegeld en ongeoorloofde prijsconcurrentie met andere Jumbo’s. Nadat de franchiseovereenkomsten waren verscheurd, stapten de broers naar de rechter. Daar werden ze enkele malen in het gelijkgesteld, maar de rechter heeft nu na een bodemprocedure bepaald dat Jumbo in zijn recht stond ‘ondanks de niet te miskennen ernstige gevolgen van de beëindiging van de franchiserelatie voor de franchisenemers’.

De twee ondernemers, die ook een vleesgroothandel hebben en functies vervullen binnen de ondernemersvereniging van Jumbo, kunnen nog in hoger beroep. De winkels in Bladel en Geldrop moeten zij echter direct inleveren, omdat de overeenkomsten daarvoor op korte termijn aflopen. De winkel in Valkenswaard mag nog wel geëxploiteerd worden, omdat die overeenkomst nog tot begin 2019 doorloopt. De winkel in Luyksgestel mag daarnaast onder een andere vlag worden voortgezet.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!