​Xenos ontslaat 250 winkelmedewerkers

Xenos wil van 250 winkelmedewerkers af om de loonkosten meer in lijn te brengen met de omzetontwikkeling. Diverse leidinggevende en coördinerende functies in Nederlandse winkels komen te vervallen en per saldo doen zo'n zeven winkels hun deuren dicht. Dat heeft moederbedrijf Blokker Holding bekendgemaakt.

Het personeel is woensdagavond ingelicht over de voorgenomen maatregelen. Die zijn volgens de retailer nodig om de bezetting in de filialen beter aan te laten sluiten op het veranderende winkelbezoek en aankoopgedrag van de klant. Om soortgelijke redenen werden vorig jaar al 390 banen bij winkelketen Blokker geschrapt.

Xenos maakt verder bekend dit jaar zo’n 11,5 miljoen euro te investeren. Dat geld gaat onder meer naar het vernieuwen van de formule en een verbetering van het assortiment en de service op de winkelvloer. Daarmee wil Xenos zijn omzet- en margebijdrage verhogen.

Het resultaat van de winkelketen, die met 250 winkels actief is in Nederland en Duitsland, staat onder druk. Een groot deel van de omzet zou weglekken naar Action, lieten bronnen eerder al weten aan RetailNews. Mede om die reden vertrok commercieel directeur Oscar Sjoerds en werd Leen Bakker-directeur Alex van Schaik aangesteld als algemeen directeur.

Momenteel werken zo'n 3500 medewerkers bij Xenos. Door het personeel nog deze maand over de maatregelen te informeren, kunnen de afvloeiingskosten in het huidige boekjaar (dat eind januari afloopt) als voorziening opgenomen worden. De directie van Xenos heeft de ondernemingsraad om advies gevraagd met betrekking tot de reorganisatie. Bovendien wil de retailer in overleg met de vakbonden een sociaal plan opstellen.

"Dit is natuurlijk een uitermate droevig begin van het nieuwe jaar voor de Xenos-werknemers", laat FNV-bestuurder Jan Haagmans weten. De bond maakt zich zorgen over de werkgelegenheid in de retail, aangezien DA, Macintosh Retail Group en V&D recent nog failliet werden verklaard. De crisis in de detailhandel wordt volgens Haagmans niet veroorzaakt door loonkosten of vaste contracten. "Er is een concurrentiestrijd gaande die alleen maar leidt tot verliezers."

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!