​Ahold wekt verbazing met ‘synergiebonus’

Bestuurders van Ahold en Delhaize kunnen afhankelijk van behaalde synergievoordelen tot anderhalf jaarsalaris extra opstrijken. Dat is volgens de Volkskrant opmerkelijk, omdat aandeelhouders altijd kritisch zijn op ‘transactiebeloningen’.

Voor aandeelhouders behoort een fusie tot een succes maken tot het normale takenpakket van bestuurders. Daardoor zou een extra beloning boven op de normale salarissen en bonussen onnodig en ongewenst zijn. Eumedion, belangenbehartiger van grote beleggers, is om die reden kritisch en stelt dat aandeelhouders hier apart over moeten kunnen beslissen.

Beloningexperts Hein Haenen en Camiel Selker stellen dat de synergiebonus ‘niet te verdedigen’ is. Een grote fusie hoort ook volgens hen bij de werkzaamheden van een topman. “Als hij hiervoor extra beloond wordt, kun je je afvragen hoe medewerkers zich zullen opstellen als zij iets doen dat buiten hun directe functiebeschrijving valt.”

De synergiebonus is volgens de Volkskrant ook opmerkelijk omdat de langetermijnbonus van de bestuurders meer waard wordt als de beloofde synergie-effecten – vijfhonderd miljoen euro binnen drie jaar – zich voordoen. Bovendien lijkt de doelstelling niet uitdagend, aangezien de Rabobank een miljard euro aan kostenvoordeel voorziet.

Reacties