​IKEA verliest merkrecht in Indonesië

IKEA mag zijn eigen merknaam niet gebruiken in Indonesië. De Zweedse retailer heeft een zaak verloren van de lokale meubelfabrikant Intan Khatulistiwa Esa Abadi, meldt The Guardian.

De uitspraak om het merkrecht vond vorig jaar mei al plaats, maar is vorige week pas online gezet. Daaruit blijkt dat IKEA de naam al in 2010 registreerde, drie jaar voordat Intan Khatulistiwa Esa Abadi dat deed. IKEA gebruikte de merknaam echter drie jaar lang niet voor commerciële doeleinden, waardoor de rechten volgens de Indonesische wetgeving zijn komen te vervallen.

De uitspraak was volgens een woordvoerder niet unaniem. Eén van de drie juryleden stelde dat de wetgeving omtrent het merkrecht niet geldt voor een bedrijf als IKEA, dat veel groter is dan de lokale meubelfabrikant.

Intan Khatulistiwa Esa Abadi maakte halverwege 2014 de gang naar de rechter, toen IKEA zijn eerste winkel in Indonesië aan het bouwen was. Die eerste en voorlopig enige winkel werd eind dat jaar geopend in Tangerang, vlakbij hoofdstad Jakarta. Het Indonesische bedrijf is tot twee keer toe in het gelijkgesteld.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!