​Woonwinkels flink in de plus, dhz krimpt

De woonbranche heeft 2015 afgesloten met een omzetstijging van liefst 10,6 procent. In het laatste kwartaal kwam de groei uit op 10,3 procent, zo blijkt uit cijfers van de INretail Woonwinkelmonitor.

De woonbranche zit zich sinds de tweede helft van 2014 weer in de lift. Vooral keukenspeciaalzaken deden het vorig jaar goed, met een omzetgroei van 14,6 procent ten opzichte van 2014. Van alle woninginrichters groeiden woningtextielzaken het minst hard, maar nog altijd met 7,2 procent.

De winkels profiteren voornamelijk van de aantrekkende woningmarkt. Zowel het aantal verkochte woningen als de huizenprijzen blijven toenemen. Verder zit ook het consumentenvertrouwen in de lift. De werkende consument durft volgens retailstrateeg Hans Eysink Smeet weer zijn portemonnee te trekken om een grote uitgave te doen. “Ze zijn niet meer bang om hun baan te verliezen en spreken hun opgepotte geldvoorraad aan”, zegt hij in De Telegraaf.

Waar de woonbranche flink plust, is de omzet in de doe-het-zelfsector vorig jaar juist met ruim twee procent gedaald. Bouwmarkten profiteren volgens INretail niet van alle verhuizingen, omdat er steeds minder wordt geklust.

De omzet was in 2015 volgens het CBS een kwart lager dan het niveau voor de crisis in 2007. Het verkoopvolume in de dhz-sector is zelfs met een derde teruggelopen. Het aantal dhz-zaken is tussen 2007 en 2015 met zestien procent afgenomen naar 1960. In die periode gingen in totaal 170 zaken failliet, waaronder ruim honderd bouwmarkten.

Reacties

Laatste nieuws

RetailTrends