‘Roland Kahn wilde te weinig investeren’

Dat de doorstart van V&D niet is gelukt, lag niet aan de vastgoedeigenaren. Dat zegt Vastned-ceo Taco de Groot tegenover Het Financieele Dagblad.

Vastned is eigenaar van het V&D-pand in Amsterdam-Noord. Een medewerker van Cool Investments zei eerder deze week in De Telegraaf dat vastgoedeigenaren hun eigen belang lieten prevaleren, en dat de deal daardoor klapte. De Groot zegt dat het merendeel van de eigenaren bereid was om huurcontracten aan te gaan met Cool Investments. “Maar Roland Kahn wilde zelf te weinig investeren en geen zekerheden stellen.” Ook verzekeraar en vastgoedeigenaar ASR liet weten het plan-Kahn te steunen. "Wij waren fan."

Kahn zelf weigerde eerder de schuld bij één partij neer te leggen. De deal was volgens hem te complex, omdat pandeigenaren, leveranciers, ING en het ministerie van Economische Zaken allemaal op één lijn moesten komen. Ook voormalig V&D-topman John van der Ent noemde niet één schuldige en zei dat de doorstart ‘op details uit handen was geglipt.’

De Groot stelt verder dat in V&D vijftien jaar geleden al geïnvesteerd had moeten worden. “Maar retailers sterven langzaam.” Hij doelt erop dat eerst een beroep wordt gedaan op het personeel, dan op leveranciers en dan op vastgoedeigenaren om ketens als V&D uit het slop te trekken. “En als dat niet werkt, gaan ze failliet. Zuur voor het personeel, maar het hoort bij de cyclus van retailers.”

Vastned boekte in 2015 een nettowinst van 65,5 miljoen euro, maakte het concern donderdag bekend. Dat is een ruime verdubbeling ten opzichte van een jaar eerder. Het vastgoeddfonds heeft volgens De Groot weinig last van de problemen in de winkelstraten, omdat het zich focust op het hogere segment.

Reacties

Laatste nieuws

RetailTrends