​'Afstoten NS Retail is een aderlating’

Vakbond FNV wil dat NS zijn plannen om de stationswinkels af te stoten van tafel haalt. NS Retail is volgens FNV ‘de meest winstgevende tak’ van het spoorbedrijf.

Honderden banen komen volgens FNV op het spel te staan en het personeel dat naar een andere werkgever overgaat, zal er in arbeidsvoorwaarden op achteruitgaan. Zorgen voor goede stationsvoorzieningen, zoals de winkels, horen volgens FNV bovendien wel degelijk bij de hoofdtaak van NS.

NS-topman Roger van Boxtel zegt dat het verkopen van de retailactiviteiten geen groot verlies voor NS betekent. “Het afstoten van de winkels betekent geen dramatisch verschil voor onze financiën”, zegt hij tegenover NRC. Hij wijst erop dat NS concessiehouder blijft, huur blijft ontvangen en een deel van de inkomsten krijgt. Wel erkent hij dat het voor de vijfduizend winkelmedewerkers ‘mentaal lastig’ is, omdat zij een nieuwe werkgever en daarmee onzekerheid krijgen.

Van Boxtel geeft geen garantie dat al het winkelpersoneel zijn baan behoudt. Over de winstgevendheid van de winkelexploitatie wil hij geen uitspraken doen. Marktpartijen tonen volgens hem belangstelling voor de verschillende winkelformules. Ahold liet al weten zijn vestigingen van AH to go ‘in welke vorm dan ook’ open te willen houden, maar wilde niet zeggen of het de winkels zelf wil exploiteren.

Reacties

Laatste nieuws

RetailTrends