​Decathlon mag in Middelburg, niet in Zuid-Holland

De Raad van State heeft woensdag de bezwaren tegen de bouw van een nieuwe winkel van Decathlon in Middelburg afgewezen. Op dezelfde dag maakte de provincie Zuid-Holland bekend opnieuw een streep door de vestiging in Schiedam te zetten.

Decathlon probeert al langer vestigingen te openen in Zuid-Holland, maar de provincie weigert reguliere detailhandel buiten stadscentra toe te staan. Alleen ‘volumineuze’ producten als auto’s, boten en caravans mogen daar verkocht worden. Dat beleid riep onlangs nog vraagtekens op bij de ministeries van Infrastructuur en Milieu en Economische Zaken, die onderzoeken of het beleid niet te strikt is.

Tot 1 april moet de provincie Zuid-Holland ook producten die vergelijkbaar zijn met de lijst met uitzonderingen toestaan in de periferie. De verkoop van sportartikelen valt daar volgens de provincie echter niet onder. Er is ruimte genoeg in de binnenstad, stelt gedeputeerde Adri Bom-Lemstra. “Zeker nu de reguliere winkelketens het moeilijk hebben en nieuwe leegstand om zich heen grijpt, zou ik tegen gemeenten willen zeggen: neem uw verantwoordelijkheid en versterk uw eigen binnensteden door nieuwe spelers dáár te huisvesten.”

Schiedam is al naar de Raad van State gestapt om winkel van zevenduizend vierkante meter alsnog mogelijk te maken. Dat geldt ook voor de gemeente Den Haag, waar de provincie eenzelfde verzoek rond de Franse retailer afwees. De procedure bij de Raad van State loopt volgens de provincie nog.

De ondernemersvereniging van Middelburg en de Vereniging van Gebruikers Mortiereboulevard zagen hun bezwaren bij de Raad van State woensdag afgewezen worden. Daar werd geprobeerd de omgevingsvergunning voor de bouw van een winkel op het ZEP, aan de rand van de stad, te blokkeren.

De Raad van State stelt echter dat Decathlon daar op zijn plek is, omdat de retailer actief is op het gebied van ‘sport’ en ‘fiets’. Daarmee worden de grootschalige, dagrecreatieve voorzieningen van het vrijetijdspark ondersteund. “Met deze uitspraak van de Raad van State kan Decathlon verder aan de slag met de plannen voor een winkel op ZEP”, reageert wethouder Chris Simons tegenover de PZC.

Reacties

Laatste nieuws

RetailTrends