​Kledingbranche in actie tegen kinderarbeid

De Nederlandse kledingbranche sluit woensdag samen met de overheid, vakbonden en maatschappelijke organisaties het zogeheten ‘textielconvenant’. Daarmee moeten kinderarbeid, slechte werkomstandigheden en lage lonen worden tegengegaan, meldt het Algemeen Dagblad.

Drie brancheorganisaties, vijf maatschappelijke organisaties en twee vakbonden ondertekenen het convenant. Daarin worden onder meer afspraken gemaakt om kinderarbeid, onveilige werkomstandigheden en dierenmishandeling tegen te gaan. Consumenten moeten straks duidelijk kunnen zien welke winkelketens zich bij het convenant hebben aangesloten.

Als er te weinig kledingbedrijven zijn die zich aansluiten, wordt de overeenkomst ontbonden. Ook als er geen financiering komt voor een secretariaat, gaat het convenant niet door.

De textielindustrie kwam ter discussie toen in 2013 fabriek Rana Plaza in Bangladesh instortte, waarbij meer dan elfhonderd mensen omkwamen. Naar aanleiding daarvan werd eerder al het Bangladesh-akkoord in het leven geroepen, dat moet leiden tot structurele verbeteringen op het gebied van veiligheid. Dat akkoord werd in Nederland met name ondertekend door grote spelers als Bijenkorf, HEMA, Zeeman, Wibra en WE Fashion.

Reacties

Laatste nieuws

RetailTrends