‘Curatoren DA mogen ondernemingsraad niet negeren’

De ondernemingsraad van DA komt donderdag bij de rechter in actie tegen de gang van zaken bij de doorstart van de drogisterijketen. Het is volgens advocaat Peter Lelijveld een principezaak en ‘van maatschappelijk belang voor de toekomst’, zegt hij tegenover Het Financieele Dagblad.

De OR kondigde in januari al aan zich te beraden op juridische stappen, omdat deze zich gepasseerd voelde bij de razendsnelle doorstart van de drogisterijketen. DA ging op 29 december vorig jaar failliet en maakte enkele uren later al een doorstart onder groothandelsconcern Mosadex.

Eerst wilde de OR de doorstart laten terugdraaien door de rechter, maar daar wordt van afgezien. Daarmee wordt de onzekerheid voor het personeel dat is meegegaan naar de nieuwe eigenaar alleen maar groter, stelt de raad.

Curatoren vragen volgens Lelijveld zelden of nooit advies aan de ondernemingsraad. Dat moet wel volgens de Wet op de ondernemingsraden, stelt hij. Daarom is dit volgens hem een exemplarische zaak.

Curatoren houden te weinig rekening met de belangen van werknemers, stelt Lelijveld verder. De overnemende partij kan volgens hem de arbeidsvoorwaarden bieden die hij zelf wil. Eerder werd al duidelijk die in het geval van DA onder meer inhouden dat de werkweek van 36 naar veertig uur gaat, de dertiende maand wordt afgeschaft en dat het aantal vrije dagen omlaag gaat.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!