​Albert Heijn en Jumbo willen in treintjes over snelweg

Albert Heijn, Jumbo en Unilever willen de komende periode aan de slag met truck platooning. Daarbij gaan vrachtwagens in treintjes over de snelweg, wat zorgt voor efficiënter en schoner transport. Dat meldt het Ministerie van Infrastructuur en Milieu.

De drie Nederlandse spelers zijn in gesprek met de overheid en transportsector om te kijken hoe zij truck platooning kunnen inzetten. Truck platoons moeten op termijn vanaf de haven van Rotterdam door heel Europa rijden om goederen te transporteren.

De eerste test is inmiddels achter de rug. Daarbij gingen vrachtwagens vanuit Zweden, Duitsland en België in colonne naar Rotterdam. Uit de test blijkt dat er nu nog per land veel verschillende procedures zijn om toestemming te krijgen om in platoon te rijden. In elk land waar de vrachtwagens doorheen komen moet apart een aanvraag worden ingediend. Daarnaast maken de truckfabrikanten gebruik van hun eigen wifi-systeem, waardoor de verschillende merken niet met elkaar kunnen platoonen.

Hoewel de regels in Europa beter afgestemd moeten worden, zijn de resultaten van de test volgens minister Melanie Schultz van Haegen veelbelovend. “Deze test heeft laten zien dat er technisch al veel kan.”

Reacties

Laatste nieuws

RetailTrends