​Scapino gaf USG het laatste zetje

Het besluit van Henk Ziengs om de samenwerking tussen Scapino en Aktiesport te beëindigen was de spreekwoordelijke druppel voor Unlimited Sports Group. Het bankenconsortium besloot vervolgens de kredietverlening te stoppen en alle rekeningen van de groep te bevriezen. Dat blijkt uit het eerste faillissementsverslag van Unlimited Sports Group (USG), dat de curatoren Toni van Hees en Job van Hooff hebben gepubliceerd.

Aktiesport had 128 shop-in-shops bij Scapino, dat als onderdeel van Macintosh Retail Group failliet werd verklaard. De nieuwe eigenaar Henk Ziengs gaf medio februari aan van de samenwerking af te willen, waarna de banken nog diezelfde week de geldkraan dichtdraaiden. USG vroeg een dag na dat besluit uitstel van betaling aan bij de rechtbank.

Macintosh Retail Group was volgens de curatoren ook een belangrijke afnemer van USG, dat vrijwel tegelijkertijd V&D failliet zag gaan. Daarmee gingen elf shop-in-shops van dochterformule Perry Sport verloren. Verder had USG volgens de curatoren last van de slechte retailmarkt. Hoewel USG het relatief goed deed, heeft het concern ook geleden onder de slechte marktomstandigheden van de afgelopen jaren.

De curatoren kozen uiteindelijk voor JD Sports als nieuwe eigenaar van de formules Aktiesport en Perry Sport. De Britse retailer kreeg als strategische en kapitaalkrachtige partij de voorkeur. In totaal is ruim 26,5 miljoen euro betaald voor de voorraad, inventaris en intellectuele eigendommen. JD Sports heeft de curatoren laten weten belangstelling te hebben in ‘alle goed tot redelijk lopende winkels’ van zowel Aktiesport als Perry Sport.

Scapino heeft op zijn beurt 3,1 miljoen euro betaald voor de overname van de shop-in-shops van Aktiesport. De inventaris werd voor een half miljoen euro aangeschaft, terwijl de voorraden voor 2,6 miljoen euro van eigenaar wisselden. Henk Ziengs legde eerder al bijna negentien miljoen neer voor de overname van de failliete schoenenketen, die zijn vader in 1974 oprichtte.

Reacties

Laatste nieuws

RetailTrends