​Het kristallen huis van Chanel in de PC

De P.C. Hooftstraat heeft er deze week wat extra glans bijgekregen. Dinsdag werd het nieuwe winkelpand van Chanel onthuld door de architecten van MVRDV. Een pand opgebouwd uit glazen bakstenen.

MVRDV kreeg de opdracht om een nieuwe flagshipstore neer te zetten die het Nederlandse erfgoed combineert met internationale architectuur. Het bureau zag daarvoor een belangrijke rol weggelegd voor glas. Met het gebruik van glazen bakstenen is de oorspronkelijke gevel van het gebouw tot aan de raamkozijnen nagebootst.

Omdat Stadsdeel Zuid niet direct enthousiast was over het plan – in de bouwvergunning staat dat er bakstenen gebruikt moeten worden – sloten de architecten uiteindelijk een compromis. De bovenkant, zo’n twintig procent van de gevel, bestaat nog uit bakstenen, laat medeoprichter Wimy Maas weten tegenover Het Parool.

Door de compromis ontstond er een praktisch probleem: de bakstenen moesten vastgelijmd worden aan het glas. Dat is uiteindelijk gelukt door de bakstenen van een glazen hart te voorzien, verklapt Maas.

Het bureau hoopt met het design een oplossing te bieden voor het verlies van het lokale karakter in winkelgebieden over de hele wereld. De groeiende internationalisering heeft namelijk geleid tot homogene high-end winkelstraten. Het kristallen huis geeft de winkels volgens het bureau een raamoppervlakte waar tegenwoordig behoefte aan is. “Met het behoud van het architectonische karakter en de eigenheid, resulteert dat in een flagshipstore die zich van de rest kan onderscheiden.” Chanel mag er anderhalf jaar van genieten, daarna wordt het pand aan een ander merk verhuurd.

Foto's: Daria Scagliola en Stijn Brakkee