​‘Effecten outlet Assen verwaarloosbaar’

​‘Effecten outlet Assen verwaarloosbaar’

De leegstand in winkelgebieden rondom Assen neemt nauwelijks toe bij de komst van een factory outlet. Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van de provincie Drenthe, meldt het Dagblad van het Noorden.

In de provinciehoofdstad zelf neemt de leegstand in het slechtste geval toe van 11,4 naar 12,1 procent. Bij het meest negatieve scenario in de overige Drenthse gemeenten is de gemiddelde toename volgens het onderzoek slechts 0,4 procent.

Het omzetverlies voor winkeliers in Drenthe wordt lager ingeschat dan in een vorig rapport, dat werd opgesteld in opdracht van de gemeente Assen. Volgens het nieuwe onderzoek bedraagt de omzetschade tussen de acht en zestien miljoen euro. In het eerdere rapport werd nog uitgegaan van een bedrag tussen de elf en 22 miljoen. Retailers in Assen nemen met veertig procent het grootste deel van het verlies op zich.

Het onderzoek noemt verder positieve effecten van de outlet, zoals consumenten die niet meer de regio uit hoeven voor hun inkopen. “Hierbij moet bedacht worden dat de regio momenteel met een forse afvloeiing van koopkracht naar buiten de provincie te maken heeft”, stelt een van de onderzoekers.

Om de bouw van een outletcenter mogelijk te maken, moet de omgevingsvergunning worden aangepast. Provinciale Staten buigen zich daar woensdag over. De Gedeputeerde Staten van Drenthe lieten vorige maand al weten positief tegenover het outletcentrum bij het TT-circuit te staan. De outlet kreeg eerder in februari al groen licht van Assen.

Reacties

Laatste nieuws

RetailTrends