​Albert Heijn maakt vier miljoen over naar franchisers

​Albert Heijn maakt vier miljoen over naar franchisers

Albert Heijn lijkt een handreiking te willen doen in het slepende conflict met zijn franchisenemers. De supermarktketen heeft een deel van de logistieke en distributiekosten (L&D) die de ondernemers nog tegoed hebben uitgekeerd.

Het gaat om een voorschot van in totaal vier miljoen euro, meldt vakblad Distrifood op basis van een brief van het franchisebestuur. Veel ondernemers hebben tussen de tien- en twintigduizend euro ontvangen.

Dat is nog altijd een stuk lager dan het opgebouwde saldo, stelt bureaudirecteur Ton Croiset van Uchelen van de Vereniging AH Franchisers. Ondernemers betalen de L&D-kosten vooraf, waarbij ze het teveel een jaar later terugkrijgen van Albert Heijn. Dat is de afgelopen jaren echter niet gebeurd, omdat de supermarktketen meent geld tegoed te hebben van de franchisenemers als gevolg van een negatieve onverdeelde marge.

Over die kwestie wordt momenteel een rechtszaak gevoerd. De uitkering staat daar los van, benadrukt Croiset van Uchelen. Hij spreekt wel van een blijk van goede wil. Het franchisebestuur ziet het bovendien als een stimulans om verder te spreken over het resterende bedrag uit de L&D-pot.

Albert Heijn laat in het midden of de uitkering als een handreiking gezien moet worden. “We zijn in overleg met de franchisers tot een uitbetaling van het opgebouwde saldo gekomen”, aldus een woordvoerder.

Reacties

Laatste nieuws

RetailTrends