​Ruim voldoende ondertekenaars textielakkoord

​Ruim voldoende ondertekenaars textielakkoord

Zo’n zestig retailers ondertekenen maandag het convenant Duurzame Kleding en Textiel. Daarmee wordt de grens van 35 ondertekenaars die nodig zijn om het akkoord in werking te laten treden ruim gehaald.

Het kabinet presenteert vandaag de volledige lijst van deelnemende retailers, meldt de Volkskrant. Eerder werd al bekend dat onder meer de Bijenkorf, HEMA, Wehkamp en Zeeman het akkoord zouden ondertekenen. Vorige maand was dat in totaal van dertig retailers bekend, terwijl tientallen retailers al overwogen aan te haken. Het doel is dat binnen vijf jaar tachtig procent van de Nederlandse kledingsector zich heeft aangesloten.

De aanleiding voor het convenant was het instorten van kledingfabriek Rana Plaza in Bangladesh, in april 2013. Daarbij kwamen meer dan duizend textielarbeiders om. Ook kleding voor de Nederlandse markt was afkomstig uit die fabriek.

Het textielconvenant werd eerder dit jaar opgesteld door brancheorganisaties Modint, INretail en VGT in samenwerking met de overheid, vakbonden en maatschappelijke organisaties. Het doel van het akkoord is om de kleding- en textielindustrie zelf verantwoordelijkheid te laten nemen bij het terugdringen van mensenrechtenschendingen en natuur- en milieuschade. Daarbij staan negen thema’s centraal, waaronder kinderarbeid, loon, grondstofgebruik en dierenwelzijn.

Reacties

Laatste nieuws

RetailTrends