​IKEA-personeel in actie tegen cao

​IKEA-personeel in actie tegen cao

Een groep medewerkers houdt zondag bij de IKEA-vestiging in Barendrecht een protest tegen het cao-akkoord. Het personeel wil dat de meubelketen de huidige afspraken nietig verklaart en met FNV Handel heronderhandelt over een nieuw akkoord.

IKEA sloot eind juni een cao-akkoord met de zelf opgerichte vakbond Werknemersvereniging IKEA Medewerkers (WIM). FNV Handel ondertekende de afspraken niet, omdat de keten niet tegemoetkomt aan de eisen voor onder meer het intact houden van toeslagen en pensioenregeling, aldus bestuurder Marian Beldsnijder van FNV. “Dankzij de eigen IKEA-bond ligt er nu een cao waarin de toeslagen voor werken op koopavonden en op zaterdag sterk worden versoberd.”

De woonwinkelketen wijst erop dat in de nieuwe cao wordt voorzien in een gemiddelde loonsverhoging van 2,6 procent en dat de jeugdlonen worden afgeschaft. Verder wordt de pensioenvoorziening omgevormd van een volledig collectieve regeling naar een collectieve basisvoorziening met individuele keuzemogelijkheden.

De in het verleden ingestelde toeslagen om werken buiten de reguliere winkeltijden te compenseren, passen niet meer in deze tijd, zei hr-manager Inge Arts van IKEA Nederland eerder. “IKEA was vaak langer en vaker open dan andere winkels. De maatschappelijke acceptatie en wens vanuit de klant voor brede openingsuren zorgen ervoor dat deze werkuren nu regulier zijn.”

Reacties

Laatste nieuws

RetailTrends