​Fruitimporteur: ‘Gedrag supermarkten is crimineel’

​Fruitimporteur: ‘Gedrag supermarkten is crimineel’

Supermarkten handelen ‘crimineel’ bij hun verkoop van groenten en fruit. Dat zegt ceo Volkert Engelsman van importeur Eosta in Het Financieele Dagblad.

Supermarkten richten zich volgens Engelsman alleen op de korte termijn, vanwege het aandeelhoudersbelang. Er zit volgens hem iets ‘structureel fout’ in de prijs die telers ontvangen en de ‘veel hogere’ prijs die consumenten uiteindelijk betalen. “Supermarkten betalen telers geen reële prijs.” Ook hekelt hij het gebrek aan transparantie over waar producten vandaan komen.

Telers profiteren volgens Engelsman niet van de hoge marges waarmee aardappelen, groenten en fruit in het supermarktschap belanden. “Ze worden door de retailers tegen elkaar uitgespeeld in een race to the bottom." Gezondheids- en milieukosten van de groente- en fruitproductie worden daarmee volgens de Eosta-ceo afgewenteld op de maatschappij.

Engelsman noemt Albert Heijn, een van de afnemers van Eosta, als voorbeeld. “Transparantie, zodat klanten kunnen zien waar de producten in het schap vandaan komen, wordt door Albert Heijn als levensbedreigend ervaren.” De Zaanse retailer zit vast in ‘de wurggreep’ van de oude economie, zo stelt Engelsman. Albert Heijn laat weten zich ‘niet te herkennen’ in de uitlatingen van Engelsman en met hem in gesprek te gaan.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!