​CDA wil ‘voedselscheidsrechter’ tegen machtsmisbruik

​CDA wil ‘voedselscheidsrechter’ tegen machtsmisbruik

Een onafhankelijke toezichthouder moet de macht van grote supermarktketens inperken. Dat zegt CDA-Kamerlid Jaco Geurts in radioprogramma De Ochtend, naar aanleiding van het terugwerkende inkoopvoordeel dat Ahold Delhaize wil afdwingen.

Het handelen van het gefuseerde supermarktconcern toont volgens Geurts aan dat de Gedragscode Eerlijke Handelspraktijken, die sinds twee jaar actief is, niet werkt. Een toezichthouder zou volgens het Kamerlid onderzoek naar misstanden moeten kunnen doen en sancties opleggen. “De mededingingsautoriteit heeft te weinig oog voor de supermarktkracht”, verklaart Geurts de noodzaak van een voedselscheidsrechter.

De belangenorganisatie van Belgische merkfabrikanten BABM noemde het met terugwerkende kracht aanpassen van de inkoopvoorwaarden door Ahold Delhaize ‘niet fair’. Het is in strijd met de afspraken die in het Europese ketenoverleg zijn gemaakt, aldus ceo Walter Gelens.

BABM wil nog niet zeggen of stappen worden ondernomen, omdat Ahold Delhaize zijn plannen nog niet formeel heeft bevestigd. Ahold Delhaize is naar verluidt in gesprek met ongeveer honderd grote A-merken om lagere prijzen te bedingen. Het onlangs gefuseerde concern wil binnen drie jaar vijfhonderd miljoen euro besparen. Een deel daarvan moet komen van schaalvoordelen bij producenten.

Reacties

Laatste nieuws

RetailTrends