​Omzetgroei IKEA zwakt iets af

​Omzetgroei IKEA zwakt iets af

IKEA heeft zijn wereldwijde omzet in het afgelopen boekjaar met 7,1 procent zien stijgen tot 34,2 miljard euro. De vergelijkbare omzetgroei bedroeg 4,8 procent. Dat blijkt uit dinsdag gepubliceerde cijfers van de woonwinkelketen over het boekjaar dat op 31 augustus eindigde.

IKEA zag zijn omzet en vergelijkbare omzet vorig boekjaar nog met respectievelijk 11,2 en 5,1 procent groeien. De retailer kijkt terug op een succesvol jaar, zegt ceo Peter Agnefjäll in een toelichting. “Afgelopen jaar hebben we extra nadruk gelegd op keukens, koken, eten en voedingsproducten. Onze klanten hebben dit enorm gewaardeerd.” 783 miljoen klanten bezochten het afgelopen boekjaar een IKEA-winkel, zegt Agnefjäll.

De omzetgroei in Nederland was naar eigen zeggen in lijn met die van vorig jaar, toen de omzet ongeveer even hard groeide als de wereldwijde omzet. IKEA noemt het succes van de webwinkel en de introductie van ‘bestellen en ophalen’ als belangrijke aanjagers van de omzet in ons land. China, Australië, Canada en Polen waren de belangrijkste groeimarkten voor de retailer.

IKEA is naar eigen zeggen hard op weg ’s werelds ‘grootste multichannel woonwarenhuis’ te worden. Daartoe richt de retailer zich steeds meer op het integreren van fysieke en digitale kanalen. IKEA opende in de twaalf maanden tot 31 augustus twaalf nieuwe winkels en negentien pick-up points.

Reacties