​Bruna ziet vijftien franchisers vertrekken

​Bruna ziet vijftien franchisers vertrekken

Ongeveer vijftien franchisenemers van Bruna weigeren de nieuwe voorwaarden te ondertekenen die de retailer heeft opgesteld. “Helaas betekent dit dat we afscheid gaan nemen van ongeveer vijftien ondernemers”, zegt een woordvoerder tegen het Algemeen Dagblad.

De franchisenemers hadden tot 1 september om de nieuwe overeenkomst te tekenen. Directeur Fred Zeegers liet vorige week al weten dat er niet meer wordt onderhandeld en dat ondernemers die nu niet akkoord gaan, moeten vertrekken. De nieuwe voorwaarden houden onder meer in dat ondernemers 25 procent korting krijgen op de franchisevergoeding, maar ook minder vrijheid wat betreft het assortiment.

De verdeling van kosten en baten is een belangrijk twistpunt tussen Bruna en zijn franchisenemers. “Bruna verplicht haar franchisenemers in hun winkels reclame te maken voor de webshop, maar zelf verdienen zij niets aan online bestelde boeken”, zegt advocaat Alex Dolphijn van de ondernemers. De retailer kaapt zo online klanten van zijn ondernemers weg, aldus Dolphijn.

Ook Albert Heijn ligt met zijn franchisenemers in de clinch over misgelopen inkomsten. De supermarktketen zou allerlei voordelen voor zichzelf houden, zoals bonussen en inkoopkortingen. Albert Heijn stelt dat de ondernemers op basis van de franchiseovereenkomst er geen recht op hebben in deze baten mee te delen.

Reacties

Laatste nieuws

RetailTrends