​Esprit schrijft weer zwarte cijfers

​Esprit schrijft weer zwarte cijfers

Esprit is het afgelopen boekjaar teruggegaan van 55 naar twintig eigen winkels in Nederland. De modeketen moest onder meer afscheid nemen van zijn shop-in-shops binnen V&D en sloot bovendien twaalf verlieslatende vestigingen. Dat blijkt uit het jaarverslag dat dinsdag is gepubliceerd.

Esprit leverde in het boekjaar dat tot juli liep meer dan dertig procent van zijn verkoopoppervlakte in Nederland in. De omzet van de zeventien winkels die een jaar eerder ook al open waren liep met 8,4 procent op. De wereldwijde vergelijkbare omzet van de Duitse keten pluste 4,3 procent.

Het totale aantal winkels van Esprit ligt inmiddels op 761, liefst 129 minder dan in het vorige boekjaar. De modeketen heeft flink wat verlieslatende winkels gesloten, voornamelijk in Azië.

De totale omzet van Esprit nam mede door de winkelsluitingen met ruim acht procent af naar 17,8 miljard Hongkongse dollar (2,1 miljard euro). De rode cijfers van vorig jaar werden echter ingeruild voor 2,4 miljoen euro winst.

De modeketen heeft volgens topman Raymond OR Ching Fai goede progressie gemaakt, zowel op strategisch als financieel gebied. Hij wijst onder meer op een sterke groei van de online omzet en het terugdringen van de operationele kosten. Esprit verwacht ook dit jaar nog verliesgevende winkels te sluiten.

Reacties