​‘Positie banken bij faillissement te sterk’

​‘Positie banken bij faillissement te sterk’

Banken trekken in ongeveer twee op de drie faillissementen zoveel geld naar zich toe, dat er onvoldoende overblijft om de kosten van het faillissement te betalen. Dat zegt Toni van Hees, curator bij het bankroet van Perry Sport en Aktiesport, tegen RTL Z.

Curatoren moeten onder meer onderzoek doen naar fraude, afval opruimen en gevaarlijke stoffen laten verwijderen. Als zij daar te weinig geld voor hebben, kunnen zij niet al hun taken uitvoeren. Zo kunnen door geldgebrek regelmatig afvalstoffen niet worden verwijderd, stelt Van Hees. Zelf is hij rond het faillissement van USG in aanvaring met de bank gekomen, iets wat volgens hem vaker voorkomt.

De positie van banken bij faillissementen is in Nederland ‘buitenproportioneel’, zegt Michiel Werkman, schrijver van het boek 'Rotbanken, hoe het er achter de metershoge bankmuren en aan de andere kant van de tafel aan toegaat'. Bedrijven zouden volgens hem daarom beter moeten nadenken over de financieringsvoorwaarden. “Je kunt er ook voor kiezen om niet met banken in zee te gaan, maar bijvoorbeeld met private investeerders", oppert de voormalig accountmanager van de Rabobank.

De Rabobank kwam vorige maand nog in conflict met de curatoren van MS Mode. De bank zou alle winkelomzet hebben opgeëist, waarop de curatoren de winkels enkele dagen sloten.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!