​Belgische ophef om ‘herstructurering’ MS Mode

​Belgische ophef om ‘herstructurering’ MS Mode

MS Mode laat de maatschappij opdraaien voor een verborgen herstructurering in België. De modeketen omzeilt via het faillissement de regels die nageleefd moeten worden bij een collectief ontslag. Dat stelt Chris Van Droogenbroeck van vakbond LBC-NVK tegenover De Tijd.

Voormalig eigenaar Roland Kahn realiseert – net als in eigen land – een doorstart voor MS Mode in België. 24 van de oorspronkelijke 46 winkels blijven open, terwijl waarschijnlijk zo’n 130 van de 220 medewerkers mogen blijven.

Het faillissement van MS Mode in België kon volgens Van Droogenbroeck vermeden worden. Kahn had de Belgische activiteiten kunnen betrekken bij de overname van MS Mode in Nederland. “Dat heeft hij bewust niet gedaan. Want als hij de Belgische tak failliet liet gaan, zou hij op een makkelijke manier een doorstart kunnen maken met alleen de winstgevende Belgische winkels.”

Veel Belgische winkels van MS Mode maken verlies door slecht beleid, stelt Van Droogenbroeck verder. Zijn vakbond kijkt momenteel of er stappen ondernomen kunnen worden tegen de kledingketen. Datzelfde geldt voor vakbond BBTK, laat adjunct-secretaris Yves Flamand weten. “We zijn blij dat jobs worden gered, maar er is een dure nasmaak. In eerste instantie willen we vooral samenzitten met de nieuwe ceo van MS Mode België.”

De beschuldigingen aan het adres van MS Mode hebben veel weg van de verwijten richting onder meer Schoenenreus en Neckermann in ons land. Vakbonden spraken destijds ook over een vooropgezet plan, nadat een deel van het personeel via een flitsfaillissement op straat kwam te staan.

Reacties