​Belgische vakbonden buitenspel gezet rond nachtwerk

​Belgische vakbonden buitenspel gezet rond nachtwerk

E-commercebedrijven in België mogen hun personeel voortaan ’s nachts laten werken, zonder dat de vakbonden daarmee hebben ingestemd. Dat heeft de regering besloten tijdens het begrotingsoverleg, meldt zakenkrant De Tijd.

Tot nu toe was het bij onze zuiderburen zo dat werk na acht uur ’s avonds alleen was toegestaan als de vakbonden ermee akkoord gingen. Eind vorig jaar kwamen bonden en werkgeversorganisaties binnen e-commerce tot een akkoord om nachtwerk mogelijk te maken, maar dat werd nauwelijks ingevoerd binnen bedrijven. Werkgevers waren niet bereid de hoge lonen die de vakbonden hadden bedongen voor nachtarbeid te betalen.

De regels rond nachtwerk zijn voor veel etailers reden om zich niet bij onze zuiderburen te vestigen. Zo leveren Coolblue en bol.com aan Belgische consumenten vanuit Nederland. België loopt daardoor volgens werkgeversorganisatie Comeos zo’n 36 duizend banen mis.

Decathlon maakte eerder dit jaar juist bekend aan Nederlandse klanten te leveren vanuit België. De sportwinkelketen was daarmee een van de eerste e-commercebedrijven die gebruikmaakte van de mogelijkheid personeel ’s nachts te laten werken. Voldoende werknemers voelden daar wel voor, zei directeur Herman van Beveren.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!