​Minister schrapt ‘Ik kies bewust’-vinkjes

​Minister schrapt ‘Ik kies bewust’-vinkjes

Minister Edith Schippers heeft besloten het gezondheidsvinkje in de supermarkt te vervangen door een app. Met die voedingsapp kunnen consumenten de samenstelling en voedingswaarde van producten bekijken. Dat heeft de minister in een brief aan de Tweede Kamer laten weten.

Het ‘Ik kies bewust’-vinkje werd tien jaar terug ingevoerd, maar lag onder vuur van onder meer de Consumentenbond. Consumenten denken vaak dat de vinkjes aangeven dat een product gezond is, maar ze vertellen alleen dat het een relatief gezonde keuze is binnen de bewuste productgroep.

De app moet objectieve en heldere informatie geven, zodat mensen een bewuste keuze kunnen maken. Bovendien maakt een app informatie op maat mogelijk, stelt Schippers. Allergieën kunnen er bijvoorbeeld voor zorgen dat een product voor de één wel gezond is, maar voor de ander niet. Dergelijke verschillen tussen mensen zijn volgens haar niet te vatten in één standaard logo.

Fabrikanten die het vinkje op hun verpakkingen gebruiken krijgen een jaar de tijd om die te schrappen. Na deze overgangsperiode mogen er geen producten met het keurmerk in de schappen liggen. Er wordt nog wel onderzocht welke toegevoegde waarde het gebruik van een logo kan hebben naast de app.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!