​Webwinkels in verzet tegen 'pasjeskastje'

Online aankopen boven de tien euro moeten vanaf eind volgend jaar met een identificatie-apparaat worden goedgekeurd. Dat is het plan van de Europese Bankenautoriteit (EBA), schrijft De Telegraaf.

De toezichthouder komt op verzoek van het Europees Parlement met extra veiligheidsmaatregelen om fraude met internetbetalingen tegen te gaan. Die dreigen in sommige landen, waaronder Frankrijk, uit de hand te lopen.

Mochten de plannen van de EBA doorgaan, dan wordt vooral mobiel winkelen een stuk lastiger. Consumenten moeten hun ‘pasjeskastje’ bij hebben om aankopen af te rekenen. Ook betalingen met creditcards moeten dan bevestigd worden via dit apparaat.

Webwinkels zien niets in de nieuwe maatregelen, waardoor klanten mogelijk kunnen afhaken. De Europese belangengroep EMOTA heeft inmiddels een brandbrief gestuurd naar vicevoorzitter Frans Timmermans van de Europese Commissie. “Deze maatregel gaat grote gevolgen hebben voor de e-commerce in Europa”, is secretaris-generaal Maurits Bruggink van mening.

Ook ING en ABN Amro zien niets in de plannen. De laatstgenoemde bank stapte dit jaar juist af van het gebruik van een apart kastje voor overboekingen via zijn betaalapp. “Wij willen onze klanten niet terug in de tijd sturen”, aldus een woordvoerder.

De Europese Bankenautoriteit is een adviesorgaan voor het Europees Parlement en kan in noodsituaties zelf besluiten nemen. Het is nog onduidelijk wanneer de plannen van de toezichthouder in het parlement worden besproken.

RetailTrends