​Intertoys klaagt met succes over speelgoedverkoper

​Intertoys klaagt met succes over speelgoedverkoper

De Boer Drachten moet stoppen met de verkoop van speelgoed in zijn winkels. De Friese gemeente Smallingerland weigert de omgevingsvergunning te veranderen, meldt de Drachtster Courant.

De Boer is een agrarische groothandel, die ook huishoudelijke producten, speelgoed en kinderschoenen verkoopt in zijn megastore. Dat past echter niet binnen het bestemmingsplan, dat alleen landbouwwerktuigen en -machines en tuin- en parkmachines toestaat.

Speelgoedketen Intertoys klaagde over het aanbod, waarna De Boer bij de gemeente aanklopte om de regels te verruimen. De ondernemer zegt bij een eerdere verhuizing te hebben afgesproken dat hij zijn toenmalige assortiment – inclusief speelgoed – mee kon nemen. Doordat de nieuwe winkel een stuk groter is, is er volgens hem sprake van een verdieping van het aanbod. Daarnaast stelt hij dat branchevervaging aan de orde van de dag is.

De gemeente heeft begrip voor het standpunt van De Boer, maar wil precedentwerking voorkomen. Het volledig vrijlaten van het detailhandelsassortiment past niet bij het lokale en provinciale beleid, dat juist bestaande winkelcentra moet beschermen. De Boer mag het speelgoed online verkopen, maar klanten mogen daarvoor niet langs de winkel komen.

Als het bestemmingsplan strikt nageleefd zou worden, mag De Boer tachtig procent van zijn aanbod niet verkopen. Eigenaar Hendrik de Boer heeft nu met de gemeente afgesproken niet langer speelgoed te verkopen in zijn winkel. “Dat is zo’n tien procent van ons aanbod”, stelt hij.

Reacties

Laatste nieuws

RetailTrends