​Utrechtse politiek bezorgd om Primark en Hudson’s Bay

​Utrechtse politiek bezorgd om Primark en Hudson’s Bay

De komst van Primark en Hudson’s Bay zorgt niet alleen voor blije gezichten in Utrecht. “We maken ons zorgen over de milieubelasting en zweem van mensenrechtenschendingen die hangt om de productie van met name kleding in uw winkels”, schrijft een deel van de gemeenteraad in een open brief aan de directies van de twee winkelketens.

De brief is geschreven door GroenLinks-raadslid Thijs Weistra en ook ondertekend door zijn collega’s van ChristenUnie, D66, SP, PvdD, PvdA en CDA. Ze reageren op het nieuws dat Primark en Hudson’s Bay het voormalige warenhuis van V&D in Hoog Catharijne gaan vullen. Het pand wordt volgens het Algemeen Dagblad de komende twee jaar verbouwd en in de lengte gesplitst, zodat beide ketens een ingang krijgen in het winkelcentrum.

De politieke partijen zegge de komst van Primark en Hudson’s Bay naar Utrecht niet te willen verhinderen. Enerzijds hebben ze daar geen bevoegdheden toe en anderzijds zou er volgens hen dan sprake zijn van ongelijke behandeling. “Ook andere winkelketens als Zara, C&A en H&M met filialen in Utrecht zijn regelmatig in het nieuws vanwege schendingen van mensenrechten bij de productie van de kleding.”

Primark en Hudson’s Bay worden opgeroepen het voortouw te nemen om de mensenrechten en duurzaam ondernemerschap te bevorderen, bijvoorbeeld door vaker kleding aan te bieden die is gemaakt van biologische en hergebruikte stoffen, consumenten inzicht te geven waar kleding vandaan komt en laten zien welk deel van de verkoopprijs naar arbeiders gaat. “Ook vinden wij het belangrijk dat uw winkelpersoneel uw klanten van duidelijke informatie kan voorzien over de werkelijke omstandigheden waarin de producten gemaakt zijn.”

De partijen wijzen erop dat het Ondernemersfonds Utrecht mogelijkheden biedt om ‘gezamenlijk middelen vrij te maken voor initiatieven’. Ze nodigen Primark en Hudson’s Bay uit voor een verkennend gesprek.

Reacties

Laatste nieuws

RetailTrends