René de Vroomen, oprichter van Schoenenreus, is zondag op 75-jarige leeftijd overleden. Het schoenenbedrijf ging in 1969 van start en groeide uit tot een concern met ruim tweehonderd vestigingen in de Benelux.

De Vroomen verkocht in eerste instantie schoenen vanuit zijn eigen garage onder de naam Schoenverkoop Nederland. Dat bedrijfje breidde hij uit door overal in het land in zaaltjes zijn collecties te tonen en in 1972 de eerste magazijnwinkel te openen. Binnen drie jaar groeide Schoenverkoop vervolgens van dat ene filiaal in Apeldoorn naar acht vestigingen, met dank aan de populariteit van scherp geprijsde schoenen.

De snelle groei deed De Vroomen in 1976 besluiten de naam van zijn bedrijf te veranderen in Schoenenreus. Concurrenten als Shoemax, Schut Schoenen, Schoenkoning en Schoenexpres werden opgeslokt. In 2007 verkocht hij Schoenenreus aan investeerders en drie jaar later nam hij officieel afscheid van zijn bedrijf.

De Vroomen deed nog een vergeefse poging Schoenenreus te redden, toen de winkelketen in 2013 voor de eerste keer failliet werd verklaard. Alle winkels zijn na het tweede faillissement in 2015 uit het straatbeeld verdwenen.