‘Productie in de winkel wordt redding voor retail’

‘Productie in de winkel wordt redding voor retail’

Binnen afzienbare tijd zal productie van kleding en schoenen niet meer alleen in fabrieken, maar ook in de winkel plaatsvinden. Die verwachting spreekt oprichter Nicoline van Enter van innovatielab SLEM uit in het decembernummer van RetailTrends.

Het ter plekke op maat produceren van schoenen en kleding, wordt volgens Van Enter de redding voor de retailbranche. Daarvoor is het van belang dat de technologie niet alleen om zijn snelheid wordt ingezet, benadrukt ze. “Ik zie een Willy Wonka-fabriek voor me, een pretpark met een surrealistische machine waar schoenen uitkomen.” Je hebt dan de combinatie van entertainment, een product volledig op maat, betrokkenheid en een ervaring die je online niet vindt, legt Van Enter uit.

Verschillende retailers hebben al interesse getoond in het printen van schoenen op de winkelvloer, zegt Van Enter. Zo is SLEM daarover al in gesprek met vanHaren en een aantal kleinere ondernemers. Zonder risico’s is de methode niet, waarschuwt ze. “Als je binnen tien minuten iets kunt maken zonder tussenkomst van mensen, gaan klanten daar dan alsnog tweehonderd euro voor betalen? Hoe verantwoord je dan nog de prijs die je vraagt?”

In het decembernummer van RetailTrends wordt dieper ingegaan op wat de vierde industriële revolutie betekent voor de fashionbranche. Daarbij komen naast 3D-printen onder meer toepassingen met biomaterialen en kunstmatige intelligentie aan bod. Klik hier voor meer informatie over een abonnement.

Reacties

Laatste nieuws

RetailTrends