​VVD wil alcohol in winkels volgend jaar toestaan

​VVD wil alcohol in winkels volgend jaar toestaan

Het moet winkeliers makkelijker gemaakt worden hun klanten een glas alcoholische drank in te schenken. VVD-kamerlid Eric Ziengs heeft daartoe een initiatiefwet ingediend, meldt het Algemeen Dagblad.

De regels in de huidige Drank- en Horecawet zijn verouderd, stelt de regeringspartij. Het voorstel van Ziengs is een reactie op de hoge leegstand in de binnensteden. “Ondernemers willen graag een andere formule invoeren om het weer levendig te maken in de stad.” Het feit dat mengvormen van retail en horeca nu strafbaar zijn, noemt hij ‘rigide’.

Het schenken van sterke drank is ook in het VVD-voorstel niet toegestaan, en blijft voorbehouden aan bedrijven met een slijtersvergunning. Verder worden aan retailers dezelfde hygiëne-eisen gesteld als aan horecazaken en moet er altijd een leidinggevende aanwezig zijn. De VVD hoopt dat de wet volgend jaar wordt aangepast.

Sinds dit jaar loopt in meerdere gemeenten een pilot met het schenken van alcohol in winkels. De SlijtersUnie kwam daartegen in verschillende plaatsten in actie, omdat dergelijke mengvormen in strijd zijn met de Drank- en Horecawet. In Nieuwegein werd de brancheorganisatie in het gelijkgesteld, waarna de gemeente de stekker uit de pilot trok.

Reacties

Laatste nieuws

RetailTrends