​Marktkraamsector houdt georganiseerde winkeldiefstal levend

​Marktkraamsector houdt georganiseerde winkeldiefstal levend

Marktkraamhouders spelen een sleutelrol bij de heling van gestolen goederen uit winkels. Ze onderhouden intensief contact met bendeleden over vraag en aanbod van producten, blijkt uit een onderzoek van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum.

Terwijl leden Oost-Europese bendes steeds kort in Nederland zijn, zorgen lokale marktkraamhouders door hun tussenkomst voor een constant aanbod van gestolen producten. Ze regelen voortdurend toegang tot lokale legale markten en zorgen soms ook voor tijdelijke huisvesting van bendeleden. Zo zorgt deze beroepsgroep voor ‘verwevenheid tussen bovenwereld en onderwereld’, schrijven de onderzoekers. Ook telefoonwinkels zijn in mindere mate betrokken bij helingspraktijken.

Lokale overheden doen weinig tegen de rol van de marktkraamsector, schrijven de onderzoekers. Ook de marktdirectie onderneemt geen actie tegen individuele kraamhouders. Door sluiting van bepaalde marktdelen, het intrekken van vergunningen en het versterken van het toezicht, zouden gemeenten volgens het onderzoek preventief kunnen optreden. ‘Zolang de gelegenheidsstructuur van de markt ongewijzigd blijft en informatie uit de recente strafzaken geen beweging in gang zet bij bestuurlijke en private partijen, zullen de criminele praktijken van mobiele bendes gecontinueerd kunnen worden.’

Reacties

Laatste nieuws

RetailTrends