​Supermarkt moet leidinggevende in slijterij hebben

Slijters in supermarkten moeten permanent bemand zijn door een leidinggevende. Dat blijkt uit drie uitspraken van de Raad van State, waar geen hoger beroep tegen mogelijk is.

Het oordeel van de bestuursrechter is een opsteker voor SlijtersUnie, dat de burgemeesters van Sint-Oedenrode, Someren en Schijndel had gevraagd om maatregelen te nemen tegen de lokale borrelshops. Darbij ging het onder meer om filialen van Albert Heijn en Emté, waar een leidinggevende niet permanent in de slijterij stond. Dat is in strijd met de Drank- en Horecawet.

De zaken draaien om het begrip ‘inrichting’. Volgens de burgemeesters, supermarkten en het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel maakt de slijterij onderdeel uit van de supermarkt, maar de bestuursrechter stelt dat de slijterij een inrichting op zich is. Door de aanwezigheid van een leidinggevende in een borrelshop te verplichten, hebben supermarkten dezelfde verplichting opgelegd als zelfstandige slijters. Bij veel inpandige slijterijen komt nu alleen een medewerker naar de slijterij als er een klant is.

Als gevolg van de discussie rond de wetgeving, ziet hij directeur Rogier de Bruin van Uw Slijter bewegingen 'de andere kant op'. Zo ruilde een Boni-vestiging in Nijkerk zijn borrelshop in voor een pilotstore van de nieuwe slijterijformule. “Dat laat wel zien dat supermarkten ook twijfelen hoe ze hiermee om moeten gaan, omdat het niet duidelijk is hoe de regelgeving zich ontwikkelt. Zolang die discussie blijft, hebben slijters een goede kans van slagen”, aldus De Bruin op RetailWatching.

Reacties

Laatste nieuws

RetailTrends