​Winkelhuren vorig jaar flink teruggelopen

​Winkelhuren vorig jaar flink teruggelopen

De huurprijzen in de Nederlandse winkelstraten en -centra zijn in 2016 voor het zevende jaar op rij teruggelopen. In twee op de drie gevallen daalden de huren, gemiddeld met 4,2 procent. Dat blijkt uit onderzoek van vastgoedadviseur onder 187 winkelstraten in 74 gemeenten, waarover Het Financieele Dagblad bericht.

Waar de huurprijs in 2015 in twintig straten steeg, zijn dat er nu nog zeventien. De huren in de Ferdinand Bolstraat in Amsterdam liepen met liefst achttien procent op. Winkeliers zouden bereid zijn om meer te betalen nu de Noord-Zuid-lijn bijna af is. Ook het Rokin, Damrak en Gelderlandplein in Amsterdam behoren tot de hardste stijgers.

De vastgoedadviseur ziet veel verhuurders inmiddels grote kortingen geven om huurders te trekken. Daardoor komen huur en omzet weer meer met elkaar in balans. “De lagere huren bieden veel retailers weer perspectief”, stelt hoofd retail Chris van Kaam. Lege panden worden weer sneller verhuurd, wat volgens hem voor meer elan en diversiteit in de winkelstraten zorgt.

JLL verwacht dat de huurprijzen de komende twee jaar stabiliseren, nu consumenten meer vertrouwen in de economie hebben en meer uitgeven. Van Kaam ziet echter dat vooral kleinere steden het moeilijk hebben, omdat de vraag van winkeliers daar opdroogt. In het grootste deel van het winkellandschap is volgens hem ‘nog geen reden voor een hosannastemming’.

Vastgoedadviseur Cushman & Wakefield maakte onlangs al bekend dat de huurprijzen in de duurste winkelstraten van Nederland nagenoeg ongewijzigd zijn. Buiten de top tien zijn de huurprijzen wel omlaag gegaan.

Reacties